De specialisatie van Ariadne: OMFT

Logopediste Ariadne is al elf jaar werkzaam bij Fysiotherapie Kapellaan in Vught en onlangs gestart bij Gezondheidscentrum Helvoirt. Ze koos destijds voor de praktijk in Vught vanwege het multidisciplinaire karakter en de positieve kijk van de praktijk ten aanzien van innovaties.

Een brede kijk op het kind

Bruyst gelooft in de kracht van persoonsgerichte, multidisciplinaire zorg voor volwassenen en kinderen. Als logopediste werkt Ariadne daarom samen met de andere disciplines zoals: kindermanuele therapie, kinderergotherapie en kinderfysiotherapie.

“De nauwe samenwerking en de kennis die we delen maakt dat we breed kijken naar een kind en zo nog beter de zorg afstemmen die het kind nodig heeft.”, stelt Ariadne. “Daarnaast is het natuurlijk ook heel fijn om in een team te werken met andere deskundige en enthousiaste collega’s.”

“Ik word gestimuleerd om me te verdiepen en groeien binnen mijn vakgebied.”

Ruimte om te groeien

“Ik vind het heel fijn dat de organisatie transparant en plat is. Alle collega’s, van directie tot administratie, zijn makkelijk bereikbaar. Er zijn korte lijntjes, initiatieven worden op prijs gesteld en ik kan het makkelijk aangeven als ik iets nodig heb, zoals materialen bijvoorbeeld.

Ook word ik gestimuleerd om me te verdiepen en groeien binnen mijn vakgebied. Er wordt dan ook voortdurend gekeken naar waar mijn interesses als therapeut liggen. De organisatie staat open voor innovaties en ik krijg de ruimte om me te specialiseren. Zo zijn we binnen logopedie al gespecialiseerd in kinderlogopedie en ben ik nog verder gespecialiseerd met mijn specialisatie OMFT: afwijkende mondgewoonten.”

OMFT specialisatie

Wat is dat nou precies, OMFT? Ariadne legt uit: “OMFT is een afkorting voor Oro Myo Functionele Therapie. Met deze methode trainen we de spieren in het mondgebied om weer in balans te komen. De juiste spieren behoren een juiste mate van kracht op de juiste plek uit te oefenen. Het op de juiste plek laten rusten van de tong met de mond gesloten en een goede neusademhaling, een correcte slik aanleren en spreken zonder dat de tong tussen de tanden doorkomt zijn de belangrijke doelen. Ook het afleren van afwijkend mondgedrag als bijvoorbeeld duimen, speenzuigen, mondademen nemen we mee.”

De meerwaarde van een specialisatie

“Veel van de kinderen die ik zag hadden naast een spraak- en / of taalprobleem ook afwijkend mondgedrag. Veelal was er een bepaalde samenhang. Frequente oorontstekingen door afwijkend mondgedrag zorgden er bijvoorbeeld voor dat de kinderen periodes niet goed konden horen met een direct gevolg op hun eigen spreken. Of kinderen die door een slappe mondmotoriek slecht verstaanbaar waren. Deze kinderen wilde ik beter kunnen helpen waardoor ik de OMFT specialisatie ben gaan doen. Daarnaast hou ik van de medische kant die bij deze specialisatie hoort.”

Dat Ariadnes specialisatie een meerwaarde is blijkt niet alleen uit het feit dat kinderen weer verstaanbaar leren spreken, maar ook doordat een bezoek aan de orthodontist soms niet nodig is. Ariadne vertelt: “Met tijdig werken aan afwijkend mondgedrag, soms als vanaf 2,5 jaar, kunnen veel gebitsproblemen worden voorkomen. Mijn werk is voor een belangrijk deel preventief. Veel orthodontie kan verminderd en soms zelfs voorkomen worden. Ik zie mijn OMFT specialisatie dan ook als zeer waardevol.”

Wil jij komen werken bij Bruyst?

Weetjes over Ariadne

Wist je dat Ariadne houdt van tuinieren, kwartels en reizen? Dat ze drie keer per week gaat sporten? En dat ze liever thee drinkt dan water? Doordat ze met kinderen werkt de hele dag gekke bekken trekt? En oh ja, haar lievelingsboek van kinds af aan al ‘My Family and other Animals’ is?

Sport:
Aikido
Lievelingsdier:
Kip
Drankje:
Cola ginger max