Alle patiënten krijgen volop aandacht van Petra

Aandacht voor de patiënt is waar Bruyst voor staat. Petra is al 22 jaar werkzaam bij Gezondheidscentrum Uden en als haptonomisch fysiotherapeut geeft zij de patiënt aandacht door hen te laten voelen dat ze het goed voor heeft met de patiënt. Petra legt graag uit hoe dit in zijn werk gaat.

Aandacht voor het psychische stuk

Fysiotherapie op haptonomische basis. Wat is dat eigenlijk? Petra legt uit: “Letterlijk betekent haptonomie: de wetenschap van het gevoel. Je kijkt dus niet alleen naar het fysieke gedeelte, maar ook naar het psychische stuk; het leren voelen van een patiënt. Echter, voelen is uniek omdat wij alles wetenschappelijk willen bewijzen. Daardoor is haptonomie moeilijk uit te leggen. Eigenlijk is het het beste om het te ondergaan en het te ervaren. Dat zou iedereen eens moeten doen.”

Behandeling op maat

Wij stemmen de behandeling altijd af op de patiënt en diens hulpvraag. Op deze manier biedt Bruyst persoonsgericht zorg die bij de patiënt past. Ook Petra geeft aan nooit een vast behandelproces toe te passen. Petra licht toe: “Ik geeft altijd een holistische behandeling en luister goed waar de patiënt tegen aanloopt en haak daar op in. Zo kijk ik welk overlevingspatroon een patiënt inzet en dan vooral op lichamelijk gebied. Ik behandel veelal wat ik intuïtief voel en waar ik het idee heb dat de blokkade in het lichaam zit. Tijdens mijn behandelingen gebruik ik onder andere hoofddrukpuntmassage, bindweefselmassage, ademhalingsoefeningen, buikmassage en houdingsoefeningen.”

Mijn behandeling is erop gericht via verbinding de patiënt zijn eigen balans te laten voelen tussen hoofd en lichaam.

Verbinding maken

Verbinding maken met de patiënt is erg belangrijk als je de best passende zorg wil bieden. Petra legt uit waarom verbinding maken essentieel is volgens haar. “Verbinding is voor mij een heilig woord,” stelt Petra. “Er is veel te weinig verbinding in deze wereld. Met elkaar, met ons eigen lichaam en met de natuur. Terwijl mensen juist veel behoefte hebben aan verbinding. Mijn behandeling is hier dan ook altijd op gefocust door een patiënt echt te zien, echt te luisteren en te laten voelen dat je het goed voor hebt met hem of haar.”

In je eigen kracht komen te staan

“Veel mensen zitten veel te veel in het hoofd, dat komt ook door de maatschappij waarin wij zitten. Hierdoor handelen wij vanuit het hoofd en geven te weinig gehoor aan ons lichaam, omdat we te weinig voelen. Mijn behandeling is erop gericht via verbinding de patiënt zijn eigen balans te laten voelen tussen hoofd en lichaam en daar naar te gaan handelen. Het resultaat is iets wat patiënten zelf bewerkstelligen. Het in de eigen kracht komen te staan brengt zoveel!”

Verbinding met collega’s

Naast verbinding maken met de patiënt vindt Petra verbinding met haar collega’s erg belangrijk. “Dat klopt,” stelt Petra. “Doordat bij Gezondheidscentrum Uden veel disciplines en verschillende collega’s met verschillende specialisaties werken, kunnen we elkaar aanvullen om de patiënt betere zorg te geven. Dat intercollegiale geeft meer verbinding en dat maakt het werken hier nóg leuker!”

Weetjes over Petra

Wist je dat Petra wekelijks op de tennisbaan is te vinden? Dat ze houdt van lezen, netflixen, wandelen, yoga en uit eten gaan? Er een mini ontdekkingsreiziger in haar schuilt die haar al naar Nieuw-Zeeland, Vietnam, Nepal, Madagascar, Patagonië en Costa Rica bracht? En oh ja, ze super stoer wekelijks voetbalt met een groep mannen.

Lievelingskleur:
Kobaltblauw
Fruit:
20 per week
Patiënten:
70+ per week